Sarma


Sreća dolazi u obliku lonca. Dodajte malo strpljenja, ubacite list po list i gledajte kako nastaje čudo. Uživajte u neodoljivoj, domaćoj sarmi koja miriše na toplinu i dom.

Sastojci

ZA SARME:

  • 1 glavica kiselog zelja (listovi za motanje)
  • 600 g mljevenog mesa (mješavina svinjetine i junetine)
  • 1 veća glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 100 g riže
  • 2 žlice mljevene paprike
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 jaje
  • 2–3 režnja češnjaka (usitnjenog)

ZA KUHANJE:

  • Kiseli kupus (rezani) za podlogu
  • 2 lovorova lista
  • 1–2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 žlica brašna
  • Ulje ili mast
  • Dimljena rebra ili suho meso (po želji, za dodatni okus)

Priprema

1. pRIPREMA nadjeva

  • U zdjelu stavite mljeveno meso.
  • Dodajte luk, rižu, jaje, češnjak, papriku, sol i papar.
  • Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktni nadjev.

2. motanje sarmi

  • Na svaki list zelja stavite žlicu nadjeva.
  • Zarolajte čvrsto i utisnite krajeve prema unutra da se ne odmotaju.
  • Ponovite dok ne potrošite smjesu.

3. Slaganje u lonac

  • Dno lonca obložite rezanim kupusom.
  • Posložite sarme u krug, sloj po sloj.
  • Po želji dodajte komad dimljenog mesa između redova.

4. KUHANJE

  • Prelijte vodom tako da sve sarme budu prekrivene.
  • Dodajte lovor i malo paprike.
  • Kuhajte na laganoj vatri 2–3 sata, bez miješanja – samo lagano protresite lonac povremeno.

5.Zaprška

  • Na malo ulja ili masti popržite brašno.
  • Dodajte koncentrat rajčice i kratko promiješajte.
  • Ulijte malo tekućine iz lonca i zakuhajte.
  • Umiješajte zapršku u sarme i kuhajte još 10–15 minuta.

Savjeti

Za još bogatiji okus, kuhajte sarme dan ranije – najbolje su kad odstoje.
Ako želiš laganiju verziju, izostavi zapršku i dodaj samo malo rajčice u kuhanje.
Za pikantnu notu ubaci prstohvat ljute paprike ili komadić čilija.

One response to “Sarma”

  1. Ivona Relja Avatar
    Ivona Relja

    alo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ostali recepti